Pojištění kol či elektrokol

Součástí operativního leasingu od Kolonaoperak.cz  je i pojištění kol a elektrokol od ERV Evropské pojišťovny. Vybrali jsme pro vás pojištění s nejširší ochranou na trhu v České republice. Pojištění je platné po celém světě a vztahuje se jak krádež, loupež kola tak na neopatrnou manipulaci. V případě škodní události pojišťovna vyřizuje škody do 7 pracovních dní a vše lze nahlásit on-line z pohodlí domova.  

himiway bikes up5uMnHlL6Q unsplash

Za loňský rok byla podle statistik ukradena jízdní kola a elektrokola za vice jak 134 000 000,- Kč. Policie ČR evidovala celkem 5.258 odcizených kol nebo elektrokol. Statistiky Policie ČR potvrzují trendy této doby, kdy Češi stále více investují svoje prostředky do tohoto segmentu. Průměrná škoda za ukradené kolo nebo elektrokolo je 30.000 Kč. Z tohoto důvodu je důležité pojištění, které pokrývá krádež ne jenom v rámci domácnosti či zabečeného objektu, ale i krádež kola či elektrokola z volného prostranství nebo z auta či nosiče na kola. 

Dnešní kola a elektorkola jsou sice lehké, ale zároveň háklivé na mechanické poškození.  Roste rovněž obliba karbonu, který se používá především k výrobě rámů. Ten má totiž vysokou pevnost, velmi nízkou hmotnost a dlouhou životnost. Velmi často se pak jedná o vůbec nejdražší komponent celého stroje. Při pádu ale může u karbonového rámu dojít k jeho prasknutí kvůli nárazu nebo k přeražení horní rámové trubky řídítky. Karbon je totiž poměrně křehký. Rám nebo jeho část mohou prasknout i za běžného provozu, aniž by došlo k pádu kola. Jde o praskliny na zadních vzpěrách nebo rámu způsobené odletujícími kameny či kvůli klacku, který se dostal kam neměl. Poškodit rám nebo některý z komponentů se „povede“ i během klasické vyjížďky, i když člověk na kole nedělá nějaké extrémní kousky.Zabezpečit kolo proti krádeži lze zámkem, alarmem, či GPS modulem. Vůči poškození jsme ale bezradní, žádné funkční chrániče pro kola totiž neexistují. Navíc pád nebo jízda na kole nejsou jedinými příčinami poničení kola. Často se stává, že je bicykl poškozen během přepravy. I na takové riziko je dobré mít kolo pojištěné.

Níže vám uvádíme konkrétní příklady toho na co se pojištění kol či elektrokol vztahuje a naopak na které výluky z pojištění je potřeba si dát pozor.

Na jaké případy se pojištění vztahuje

  • krádež z objektu či volného prostranství
  • krádež z auta či nosiče na kolo
  • loupež
  • poškození či zničení nehodou
  • poškození či zničení při přepravě
  • vandalismus

Na co se pojištění nevztahuje

  • odcizení jízdního kola z vozidla či nosiče mezi 22. a 6. hodinou
  • krádež kola z volného prostoru mezi 22. a 6. hodinou
  •  škody na příslušenství (tachometr, světlo, nosič)
  • škody, na něž se vztahuje záruka
erv logo png